Thursday, August 09, 2007

Action Against UMNO Supporters' Website?

As mentioned in my previous post, I lodged a police report on a highly seditious and incendiary article posted only by Kelab Penyokong Maya Umno (KPMU). This has also been reported in Malaysiakini today.

The whole point of the article was to insinuate and accuse the fact that Raja Petra Raja Kamarudin was not a true Muslim but instead a closet Christian, but in doing so proceeded to hurl various hurtful, unfounded and grossly insulting remarks with regards to Christianity and its believers.

Raja Petra himself have responded to the article by rightly pointing out that if KPMU, whom Raja Petra accused of being the Cyber Troopers engaged by UMNO, has a bone to pick with him, then pick the fight with him, and not go one to hurl uncalled for insults using coarse language at others, including his family members and the Christian community.
I urge the Kelab Penyokong Maya Umno boys to play fair. Call me a swindler, someone who runs away to Thailand to secretly marry the Sultan’s daughter, gay, sex pervert who shags animals, male prostitute, gambler, mother-fxxxer, or anything at all you so wish. I can take it.

I appeal to the Kelab Penyokong Maya Umno boys to be a bit more sensitive to the feelings of Christians. By all means engage Malaysia Today. But please spare the Christians.
While the "insulting Agung and Islam" case against Raja Petra lodged by UMNO has been incredulously based on comments left on his blog, in this case, the owners and editors of the site have published KPMU's article which is really a direct insult to a multi-racial and multi-religion Malaysians.

Hence we can only hope that the police will be equally efficient in calling up the Editor of KPMU, a Dato' Siddiq Akmal Ismail for interrogation within 2 days of the report being filed. So far, after a day, I've just been asked to make my statement at the Mutiara Damansara police post earlier this evening. (no

Like the cases of Malaysiakini in 2004 and Nathaniel Tan a month ago, their computers were confiscated, will the Police do likewise to KPMU since the hosting company is based in Kuching and the data centre is located in Telekom Malaysia?

For the police report, I've specifically taken the liberty of using the summary extracts compiled by 5xMom
Repot Polis Bertarikh 7hb Ogos 2007

Saya, Pua Kiam Wee, yang beralamat 55-M Jalan SS21/1A, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor, ingin membuat report mengenai laman web Kelab Penyokong Maya UMNO (KPMU) yang beralamat web http://www.kpmu.net.

Dalam satu rencana bertajuk 'Riwayat Raja Petra II' tanpa tarikh yang baru diterbitkan di laman web - http://www.kpmu.net/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=129, KPMU telah membuat tuduhan yang teramat menghina terhadap kaum beragama Kristian. Penulis, penyunting, penerbit dan pemilik laman web KPMU perlu ditahan polis dan disiasat atas undang-undang hasutan (Sedition Act).

Penyunting laman web KPMU adalah Dato' Siddiq Akmal Ismail.

Rencana tersebut menuduh bahawa Raja Petra Raja Kamarudin, pemilik blog “Malaysia-Today” bukannya beragama Islam. Sebaliknya dia beragama Kristian. Antara seksyen-seksyen rencana tersebut yang jelas tidak bertimbang-rasa terhadap penganut agama Kristian in Malaysia, dan akan membawa keadaan cemas dalam hubungan antara rakyat berbagai kaum, adat dan agama di negara kita, termasuklah:
  1. Tuduhan bahawa Tuhan agama Kristian palsu dan tidak wujud:

    “Ada jugak yang I dengar pernah nampak dia singgah ke gereja bersama dengan isterinya. Buat apa lagi? Dah tentu lah itu cara dia mengingati tuhan nya yang palsu tu.”

  2. Tuduhan bahawa penganut Kristian adalah pemabuk:

    “Biasalah kalau dah kafir tu, mestilah dia dengan arak tak dapat dipisahkan. Umpama orang mabuk yang mengantuk tidur dengan botol arak-araknya. Confirm la bangun pagi wain dah tentulah dalam gengamannya.”

  3. Tuduhan bahawa penganut Kristian di Malaysia berniat menghapuskan kaum Melayu:

    “Orang macam ni memang tak boleh di percayai. Manusia yang bertopengkan Islam sedangkan pada dasarnya jiwanya masih kristian dan cuba untuk menjatuhkan bangsa melayu.”

  4. Tuduhan bahawa penganut Kristian adalah orang liar dan "deviant":

    “Keturunan yang mengalirkan darah kristian dalam tubuh anak-anak,cucu-cucu serta semua generasi petra yang akan datang akan terus menjadi songsang.”
Tuduhan-tuduhan di atas langsung tidak berasas dan diterbitkan bertujuan menghina penganut Kristian dan menghasut perasaan sakit hati, marah, kecemasan dan menimbulkan ketidak-tenteraman antara rakyat Malaysia.

Pihak polis mesti memberikan perhatian dan tumpuan terpenting dalam urusan kes ini supaya kesemua pihak yang bertanggungjawab akan dibawa ke mahkamah secepat mungkin.

Siasatan terhadap Raja Petra Raja Kamarudin dapat dilaksanakan dalam masa yang singkat sekali, dua hari selepas satu repot polis yang diserahkan oleh pihak UMNO di mana Raja Petra dituduh menghina Agung dan agama Islam. Kami berharap supaya pihak polis akan bertindak dengan kecekapan dan kepantasan yang sama.

Salinan rencana KPMU ada dilampirkan bersama report ini.

Halaman web tersebut dikendalikan oleh Hive Hosting Sdn. Bhd., yang beralamat 9A Lot 539 Section 10 KTLD Rubber Road Commercials, Kuching, 93400. Syarikat tersebut bertelefon +60.82234588 dan berfaks: +60.82234588. Manakala, server laman KPMU berada di pusat data, Telekom Malaysia. Matlumat di atas boleh diperolehi dari laman http://whois.net, seperti yang juga dilampirkan dalam repot ini.
We look forward to the fair and just Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, who has preached responsibility in blogging, who is also the Internal Security Minister, to act without fear or favour.
Post a Comment